msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Biszkopt cappuccino.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

Smaczny biszkopt z delikatnym posmakiem cappuccino.Polubią je także dzieci.

Biszkopt cappuccino.

Składniki:

Biszkopt cappuccino.

 

  • na ciasto:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

 

  • na masę:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 szkalnki mleka
  • 1 margaryna lub masło
  • rodzynki i wiórki kokosowe

 

  • na wierzch ciasta:
  • 4 torebki cappuccino Mokate (takie na jedną porcję cappuccina)
  • 2 bite śmietany w proszku (takie do ubijania z mlekiem)
  • 1 szkalnka mleka
  • 1,5 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Biszkopt cappuccino.
Ubić białka na sztywną pianę,stopniowo dodawać małymi partiami cukier puder.Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenai i ocet.Wszystkie składniki (to ważne) dodajemy stopniowo w małych ilościach nie przerywając ubijania i miezsamy zawsze w jedną stronę.Wylać ciasto na dużą blachę,natłuszczoną i posypaną bułką tartą i piec ok 30 minut w temp.180 stopni.Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na dwie warstwy. Ugotować 2 budynie w 0,5 l mleka ,ostudzić.Margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.Na koniec wrzucić bakalie i wymieszać.Przełożyć masą biszkopt. Zagotować szklankę mleka i rozpuścić w niej cappuccino,wystudzić.Zmiksować z bitą śmietaną w proszku .Dodać żelatynę rozpuszczoną w 0,5 szklanki gorącej wody i ostudzoną.Włożyć na wierzch ciasta,rozsmarować.Smacznego
Ja udekorowałam wiórkami kokosowymi i słodkim kakao.