alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Brazylianka z kremem z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto najlepiej zrobić dzień, dwa wcześniej i przechowywać w wilgotnym i chłodnym miejscu by placki z dodatkiem miodu zmiękły.

Brazylianka z kremem z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brazylianka z kremem z jabłkami

 

  • Ciasto:

 

 

  • Krem:

 

 

  • Masa jabłkowa:

 

  • 1 kg jabłek (po obraniu)
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Brazylianka z kremem z jabłkami
Ciasto: Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować część ciasta, pomagając sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 20 minut w 200 stopniach. W taki sam sposób upiec trzy placki. Krem: W pół szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleko z mąkami i zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch. Miękką margarynę utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia. Warstwy ciasta: pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek. Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brazylianka z kremem z jabłkami
Z ciasta upiec trzy jednakowej wielkości placki.
Brazylianka z kremem z jabłkami
Z zimnego budyniu i margaryny utrzeć krem.
Brazylianka z kremem z jabłkami
Starte jabłka podsmażyć i wymieszać z galaretką.