Sposób przygotowania:
Bułeczki-babeczki z jajkiem
CIASTO (zagniotłam taką ilość jaką podałam w składnikach, ale na bułeczki zużyłam 1/4 całości) - drożdże rozmieszaj w kubeczku z cukrem, odstaw na chwilę żeby zrobiły się rzadkie. Mąkę przesiej, dodaj sól i zimne masło - posiekaj tak żeby nie było grudek. Wlej drożdże, dodaj śmietanę i jajko - zagnieć miękkie ciasto. Nie musi wyrastać - można od razu coś z niego robić.MASA - masło rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę z wędliną, ostudź. Wymieszaj z twarożkiem, jednym jajkiem i żółtkiem - dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku. Białko ubij na pianę i dodaj do masy delikatnie mieszając. 1/4 ciasta rozwałkuj na stolnicy lekko posypanej mąką - niezbyt cienko, tak na 2-3 mm. Dużą filiżanką wykrój koła śr. 12 cm i wyłóż wgłębienia formy muffinkowej. Brzeg ciasta musi wystawać nad brzeg formy - pozaginaj go w falbanki. Do tak przygotowanych foremek nałóż porcje masy. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piecz ok. 30 min na najniższym poziomie. Po upieczeniu pozwól bułeczkom trochę ostygnąć, ale dobre są zarówno na ciepło jak i zimne.Z 1/4 zagniecionego ciasta i wszystkich podanych składników na masę wyszło mi 6 takich "bułeczek".
msewka
zewa
jaNina