Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Calzone - pizza inaczej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Colzone - czyli pizza złożona w duży pieróg

Calzone - pizza inaczej

Składniki:

Calzone - pizza inaczej

 

 

Sposób przygotowania:

Calzone - pizza inaczej
Ciasto: Drożdże rozpuścić w letnim mleku i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski dodać sól , olej i wyrabiać ciasto aż będzie lśniło. Odstawić ciasto pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Farsz: Filety umyć pokroić w kostkę i usmażyć na oleju przyprawić solą, pieprzem i przyprawa kebab gyros. Pieczarki obrać pokroić i usmażyć z posiekana cebulka na oleju. Oliwki, pomidor pokroić. Wszystko przełożyć do jednej miski i wymieszać. er żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść podzielić na części , każdą cześć rozwałkować polówkę każdej części posmarować ketchupem zostawiając 2 cm od brzegu nałożyć farsz i posypać startym żółtym serem. Skleić i posmarować roztrzepanym jajem. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym.