zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto biszkoptowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto na każdą okazję............

Ciasto biszkoptowe

Składniki:

Ciasto biszkoptowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej miksować, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Na koniec dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blachę do ciasta wysmarować olejem i wysypać wiórkami zmieszanymi z bułką tartą. Przelać ciasto na blachę, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec40 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy placki. 350 ml mleka ugotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać resztę mleka zmieszanego z jajkiem i mąkami i chwilę gotować ciągle mieszając. Miękką margarynę ucierać dodając wystudzony budyń. Na pierwszy placek wyłożyć dżem, potem 1/2 masy. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy. Położyć ostatni placek. Przygotować polewę i polać nią ciasto. Gotowe ciasto posypać perełkami.