Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Ciasto francuskie, szparagi, kurczak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne danie obiadowe, do którego nie potrzeba już żadnych dodatków. Dla 4 osób.

Ciasto francuskie, szparagi, kurczak

Składniki:

Ciasto francuskie, szparagi, kurczak

 

  • ciasto francuskie - 2 opakowania
  • kurczak - 400 gram (1 filet)
  • szparagi białe - 500 gram
  • cukinia - 1 średnia
  • ser żółty - 4 plasterki
  • pieprz, sól, papryka ostra, tymianek - do kurczaka
  • pieprz, sól, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie - do cukinii
  • sezam - do posypania
  • oliwa z oliwek - do smażenia
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie, szparagi, kurczak
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na 4 paski. Rozbijamy je tłuczkiem na jak najcieńsze filety, oprószamy pieprzem, papryką, solą i tymiankiem, smażymy po 2 minuty z każdej strony i odkładamy (patelni nie myjemy).Cukinię myjemy i kroimy w drobne paski, oprószamy przyprawami do cukinii i grillujemy na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka, aż warzywo zmięknie. Odkładamy. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce.Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i dzielimy na pół. Na każdej połowie układamy plasterek sera, kilka plasterków cukinii, plasterek kurczaka, jeszcze trochę cukinii i po 2 szparagi. Zawijamy w ciasto. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Podobnie postępujemy z drugim arkuszem.Pieczemy ok. 20 minut w 210 stopniach.