Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami
Papier do pieczenia przycinamy na kształt spodu blachy. Margaryną smarujemy boki oraz dno formy i układamy na nim papier do pieczenia. Dzięki temu nie będzie nam uciekał jak będziemy dawali ciasto.
Ciasto kakaowe:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz kakao przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę margarynę, żółtka, cukier waniliowy oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na dwie w miarę równe części. Jedną z nich rozwałkowujemy na kształt formy i wykładamy je na spód formy. Na ciasto wykładamy masę serową i przykrywamy drugą częścią ciasta kakaowego rozwałkowanego tak jak pierwsza część na kształt formy.
Masa serowa z rodzynkami:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy biały ser oraz po jednym żółtku. Każde następne dodajemy, jak masa "pochłonie" poprzednie. Teraz wsypujemy kaszę manną, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki. Ja rodzynek wcześniej nie namaczam i nie posypuję ich mąką. Moim zdaniem jest to zbędne, ponieważ one i tak są wszędzie i nie opadają na samo dno. Całość dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na pierwszą warstwę ciasta i przykrywamy ją drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Jeśli zostały nam skrawki ciasta możemy z nich zrobić dekoracje na cieście.Ciasto pieczemy w temp. 190 - 200 stopni przez około 60 minut. Najlepsze jest gdy dobrze ostygnie inaczej ciężko się je kroi. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.
Ciasto kakaowe:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz kakao przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę margarynę, żółtka, cukier waniliowy oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na dwie w miarę równe części. Jedną z nich rozwałkowujemy na kształt formy i wykładamy je na spód formy. Na ciasto wykładamy masę serową i przykrywamy drugą częścią ciasta kakaowego rozwałkowanego tak jak pierwsza część na kształt formy.
Masa serowa z rodzynkami:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy biały ser oraz po jednym żółtku. Każde następne dodajemy, jak masa "pochłonie" poprzednie. Teraz wsypujemy kaszę manną, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki. Ja rodzynek wcześniej nie namaczam i nie posypuję ich mąką. Moim zdaniem jest to zbędne, ponieważ one i tak są wszędzie i nie opadają na samo dno. Całość dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na pierwszą warstwę ciasta i przykrywamy ją drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Jeśli zostały nam skrawki ciasta możemy z nich zrobić dekoracje na cieście.Ciasto pieczemy w temp. 190 - 200 stopni przez około 60 minut. Najlepsze jest gdy dobrze ostygnie inaczej ciężko się je kroi. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.
monikaT83
misia5
Cieszę się, że Ci się podoba:) Jedynym minusem jest fakt, że ciasto znika w oka mgnieniu:)
monikaT83
misia5
Oj znika:)