misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zabawy przy robieniu ciasta jest sporo, ale za to efekt końcowy i smak rekompensują wszystko. Idealny dodatek do kawy lub herbaty.

Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami

 

  • Ciasto kakaowe

 

  • 400 g mąki pszennej u mnie tym 405
  • 220 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa z rodzynkami

 

  • 1 kg białego mielonego sera
  • 125 g margaryny
  • 2 szkl. cukru
  • 5 jaj
  • 1 kopiata łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 - 150 g przebranych rodzynek
  • 2 aromaty waniliowe ( nie są obowiązkowe )

 

  • Dodatkowo

 

  • blacha o wymiarach 41/21
  • papier do pieczenia
  • odrobina margaryny do wysmarowania spodu i boków formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami
Papier do pieczenia przycinamy na kształt spodu blachy. Margaryną smarujemy boki oraz dno formy i układamy na nim papier do pieczenia. Dzięki temu nie będzie nam uciekał jak będziemy dawali ciasto.



Ciasto kakaowe:



Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz kakao przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę margarynę, żółtka, cukier waniliowy oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na dwie w miarę równe części. Jedną z nich rozwałkowujemy na kształt formy i wykładamy je na spód formy. Na ciasto wykładamy masę serową i przykrywamy drugą częścią ciasta kakaowego rozwałkowanego tak jak pierwsza część na kształt formy.



Masa serowa z rodzynkami:



Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy biały ser oraz po jednym żółtku. Każde następne dodajemy, jak masa "pochłonie" poprzednie. Teraz wsypujemy kaszę manną, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki. Ja rodzynek wcześniej nie namaczam i nie posypuję ich mąką. Moim zdaniem jest to zbędne, ponieważ one i tak są wszędzie i nie opadają na samo dno. Całość dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na pierwszą warstwę ciasta i przykrywamy ją drugą częścią rozwałkowanego ciasta.



Jeśli zostały nam skrawki ciasta możemy z nich zrobić dekoracje na cieście.Ciasto pieczemy w temp. 190 - 200 stopni przez około 60 minut. Najlepsze jest gdy dobrze ostygnie inaczej ciężko się je kroi. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. 
Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami
Ze składników na ciasto kakaowe zarabiamy gładkie ciasto
Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami
Do masy serowej dodajemy przebrane rodzynki
Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami
Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy
Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami
Jeśli zostaną nam skrawki ciasta możemy nimi udekorować wierzch ciasta