Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami
Papier do pieczenia przycinamy na kształt spodu blachy. Margaryną smarujemy boki oraz dno formy i układamy na nim papier do pieczenia. Dzięki temu nie będzie nam uciekał jak będziemy dawali ciasto.
Ciasto kakaowe:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz kakao przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę margarynę, żółtka, cukier waniliowy oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na dwie w miarę równe części. Jedną z nich rozwałkowujemy na kształt formy i wykładamy je na spód formy. Na ciasto wykładamy masę serową i przykrywamy drugą częścią ciasta kakaowego rozwałkowanego tak jak pierwsza część na kształt formy.
Masa serowa z rodzynkami:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy biały ser oraz po jednym żółtku. Każde następne dodajemy, jak masa "pochłonie" poprzednie. Teraz wsypujemy kaszę manną, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki. Ja rodzynek wcześniej nie namaczam i nie posypuję ich mąką. Moim zdaniem jest to zbędne, ponieważ one i tak są wszędzie i nie opadają na samo dno. Całość dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na pierwszą warstwę ciasta i przykrywamy ją drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Jeśli zostały nam skrawki ciasta możemy z nich zrobić dekoracje na cieście.Ciasto pieczemy w temp. 190 - 200 stopni przez około 60 minut. Najlepsze jest gdy dobrze ostygnie inaczej ciężko się je kroi. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.
Ciasto kakaowe:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz kakao przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę margarynę, żółtka, cukier waniliowy oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na dwie w miarę równe części. Jedną z nich rozwałkowujemy na kształt formy i wykładamy je na spód formy. Na ciasto wykładamy masę serową i przykrywamy drugą częścią ciasta kakaowego rozwałkowanego tak jak pierwsza część na kształt formy.
Masa serowa z rodzynkami:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy biały ser oraz po jednym żółtku. Każde następne dodajemy, jak masa "pochłonie" poprzednie. Teraz wsypujemy kaszę manną, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki. Ja rodzynek wcześniej nie namaczam i nie posypuję ich mąką. Moim zdaniem jest to zbędne, ponieważ one i tak są wszędzie i nie opadają na samo dno. Całość dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na pierwszą warstwę ciasta i przykrywamy ją drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Jeśli zostały nam skrawki ciasta możemy z nich zrobić dekoracje na cieście.Ciasto pieczemy w temp. 190 - 200 stopni przez około 60 minut. Najlepsze jest gdy dobrze ostygnie inaczej ciężko się je kroi. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.
![Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-kakaowe-z-serem-i-rodzynkami-157615.jpg)
![Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-kakaowe-z-serem-i-rodzynkami-157616.jpg)
![Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-kakaowe-z-serem-i-rodzynkami-157617.jpg)
![Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami Ciasto kakaowe z serem i rodzynkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-kakaowe-z-serem-i-rodzynkami-157618.jpg)
monikaT83
misia5
Cieszę się, że Ci się podoba:) Jedynym minusem jest fakt, że ciasto znika w oka mgnieniu:)
monikaT83
misia5
Oj znika:)