katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto torcikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne ciasto z kremem o smaku kawowym .Doskonałe dla gości i do popołudniowej niedzielnej kawy bądź herbaty.

Ciasto torcikowe

Składniki:

Ciasto torcikowe

 

  • śmietana kremówka 1 op
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • cukier 1-2 łyżki
  • powidła
  • poncz
  • polewa czekoladowa
  • cukier waniliowy

 

  • ciasto

 

 

  • krem

 

  • budyń waniliowy 2 szt
  • mleko 2 szkl
  • kawa cappuccino 3-4 łyżki
  • masło albo margaryna 1,5 kostki (250)
  • cukier 4-5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto torcikowe
Jajka wybijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy żółtka i cukier a na koniec dodajemy obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Przełożyć masę do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach. Ciasto wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do wystygnięcia. Budynie gotujemy z dodatkiem cukru i kawy. Studzimy i miksujemy z masłem. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat leciutko nasączamy ponczem i smarujemy powidłami. Na powidła wykładamy krem. Równo rozprowadzamy po blacie ciasta. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przestudzoną żelatynę. Przygotowaną śmietanę wykładamy na krem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Biszkopt lekko nasączamy i polewamy polewą czekoladową.