Sposób przygotowania:
Ciasto z orzechową niespodzianką
Biszkopt czekoladowy: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę pszenna, olej, ocet, kakao i proszek do pieczenia. na końcu dajemy pianę ubitą z białek. Miksujemy delikatnie i pieczemy ciasto w 180 stopniach przez 30 minut w foremce 25/36.
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, miód -dokładnie mieszamy, wykładamy na blachę i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Masa: Żółtka mieszamy z mąkami w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy masę żółtkową, ciągle mieszam i gotujemy aż zgęstnieje. Masło ucieramy z zimnym budyniem. Wykonanie:
Biszkopt kakaowy -cienka ilość masy -ciasto orzechowe -cienka ilość masy -herbatniki jeden koło drugiego -reszta masy -galaretka.
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, miód -dokładnie mieszamy, wykładamy na blachę i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Masa: Żółtka mieszamy z mąkami w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy masę żółtkową, ciągle mieszam i gotujemy aż zgęstnieje. Masło ucieramy z zimnym budyniem. Wykonanie:
Biszkopt kakaowy -cienka ilość masy -ciasto orzechowe -cienka ilość masy -herbatniki jeden koło drugiego -reszta masy -galaretka.
marietta