Sposób przygotowania:
Ciasto ziemniaczane z pikantnym nadzieni
Ziemniaki ugotować w łupinach, a następnie obrać i przetrzeć przez sito, póki są jeszcze ciepłe. Przetarte ziemniaki połączyć z mąką, dodać jajka, roztopione masło, ser i drożdże (wyrośnięte na mleku z dodatkiem kostki cukru) i szczyptę soli. Całość wyrobić na jednolite ciasto, przełożyć do misy, przykryć lnianą serwetą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godziny). Sporządzić nadzienie: Kiełbasę,szynkę oraz ser pokroić w drobną kostkę, przełożyć na głęboki talerz, dodać jajko rozbełtane z mlekiem, tartym serem, solą oraz pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i umieścić na spodzie wysmarowanej masłem, oproszonej bułką tartą głębokiej blachy. Na ciasto nałożyć nadzienie. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez około 40-45 minut. Podawać na ciepło. Smacznego