Sposób przygotowania:
Cielęcina w sosie tatarskim
Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą, dodać osączone, pokrojone w bardzo drobną kostkę grzybki i ogórki oraz szczypiorek. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem, schłodzić. W garnku ułożyć umyte mięso, obraną i umytą włoszczyznę, wsypać ziarna pieprzu, ziele angielskie, dodać liść laurowy. Wlać tyle wody, by mięso było przykryte i doprowadzić do wrzenia. Po kilku minutach zebrać szumowinę, zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut. Garnek zestawić z ognia, mięso wystudzić w wywarze, wyjąć, pokroić na plasterki i ułożyć na półmisku. Przygotować marynatę. Oliwę utrzeć z sokiem z cytryny, musztardą, cukrem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem (marynata powinna być dość słona). Powstałym sosem polać cielęcinę, przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzone mięso podawać z sosem tatarskim i pieczywem.