Sposób przygotowania:
Cycki Murzynki wg Patka2605
Biszkopt:żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,potem delikatnie dodać i wymieszać łyżką przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Piec 25 minut w 180 stopniach.
Ciasto makowe:białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, lśniącą ,masę,dodać wiórki i mak i delikatnie wymieszać łyżką.Piec około 30-35 minut w 180 stopniach.
Masa:zagotować pół litra mleka z cukrem i cukrem waniliowym,żółtka utrzeć z mąką pszenną i ziemniaczaną i powoli mieszając wlewać do gotującego się mleka.Ugotowany budyń wystudzić,następnie utrzeć kostkę masła i dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.
Składanie ciasta:masę podzielić na dwie części,na spodzie położyć biszkopt,rozsmarować na nim połowę masy,na nią położyć ciasto makowo-wiórkowe, na nie rozsmarować drugą połowę masy,na masę ułożyć 27 sztuk okrągłych biszkoptów nasączonych ponczem,polać polewą czekoladową,na środku każdego biszkopta położyć rodzynkę lub ziarenko kawy.
Polewa:wszystkie składniki zagotować,na koniec dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku żelatynę.
Ciasto makowe:białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, lśniącą ,masę,dodać wiórki i mak i delikatnie wymieszać łyżką.Piec około 30-35 minut w 180 stopniach.
Masa:zagotować pół litra mleka z cukrem i cukrem waniliowym,żółtka utrzeć z mąką pszenną i ziemniaczaną i powoli mieszając wlewać do gotującego się mleka.Ugotowany budyń wystudzić,następnie utrzeć kostkę masła i dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.
Składanie ciasta:masę podzielić na dwie części,na spodzie położyć biszkopt,rozsmarować na nim połowę masy,na nią położyć ciasto makowo-wiórkowe, na nie rozsmarować drugą połowę masy,na masę ułożyć 27 sztuk okrągłych biszkoptów nasączonych ponczem,polać polewą czekoladową,na środku każdego biszkopta położyć rodzynkę lub ziarenko kawy.
Polewa:wszystkie składniki zagotować,na koniec dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku żelatynę.