kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Cytrynowa rybka z kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pachnąca sola z kolendra i chrupiącą panierka na górze

Cytrynowa rybka z kolendrą

Składniki:

Cytrynowa rybka z kolendrą

 

  • 60 dkg ładnych kawałeczków soli
  • po łyżce oliwy na filecik
  • pół pęczka kolendry
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • pieprz cytrynowy
  • łyżka miodu
  • paczuszka sera parmigiano regiano startego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść prażonej cebulki
  • 2 plus 1 łyżki masła
  • 1 łyzka maki
  • mleko

Sposób przygotowania:

Cytrynowa rybka z kolendrą
Mieszamy razem oliwę, posiekana kolendrę, sok z limonki,otartą skórkę z cytryny, miód, smarujemy filety i zostawiamy w lodówce na ok. 2 godz.
Robimy beszamel- rozpuszczamy masło, wsypujemy cała mąkę, mieszamy i wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając (ja używam ręcznego miksera), tak aby powstał sos o konsystencji gęstej śmietany, dodajemy pieprz.
w wysmarowanym łyżką oliwy naczyniu układamy filety polewamy beszamelem, posypujemy czosnkiem, prażoną cebulką i serem i zapiekamy w temperaturze 160 st około 40 min.

Tagi:

sery ser mak