Sposób przygotowania:
Czarne Bambo
CIASTO MAKOWE: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając kolejno po jednym żółtko. Białka ubijamy chwilę wcześniej i odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy kolejno miód, mąkę wymieszaną z sodą i kakao oraz pod koniec ubijania mak. Następnie dodajemy pianę ubitą z białek delikatnie miksujemy. Blaszki o wymiarach 36 x 25 cm wykładamy folią posmarowana olejem i oprószoną mąką .Ciasto wylewamy do dwóch blaszek dzieląc je na tzw"oko" na równe części. Pieczemy osobno po 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
BISZKOPT: Białka ubijamy ,pod koniec wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy delikatnie mąki z proszkiem do pieczenia i łyżką octu.Delikatnie miksujemy i pieczemy w tej samej blaszce co ciasto makowe około 25 minut w temp 180 stopni.
MASA KREMOWA: Żółtka ucieramy z cukrem oraz mąkami w 250 ml mleka. Resztę mleka gotujemy. Wlewamy masę żółtkową do mleka i gotujemy gęsty budyń . Studzimy.Zimny miksujemy z miękką margaryną .
MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA: Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kosteczkę . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wkładamy do garnka dodajemy cukier i margarynę . Smażymy do miękkości rabarbaru aż się rozpadnie i będzie stanowił jednolitą masę z jabłkami. Wsypujemy zawartość 2 opakowań galaretki i energicznie mieszamy.
SKŁADAMY CIASTO; W blaszce wykładamy jeden blat ciasta makowego. Smarujemy go połową masy kremowej. Przykrywamy biszkoptem. Na biszkopt wykładamy masę rabarbarowo- jabłkowa już lekko przestudzoną .Przykrywamy ciastem makowym. Smarujemy wierzch pozostałą masą kremową . Posypujemy płatkami migdałowymi. CHŁODZIMY W LODÓWCE.
BISZKOPT: Białka ubijamy ,pod koniec wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy delikatnie mąki z proszkiem do pieczenia i łyżką octu.Delikatnie miksujemy i pieczemy w tej samej blaszce co ciasto makowe około 25 minut w temp 180 stopni.
MASA KREMOWA: Żółtka ucieramy z cukrem oraz mąkami w 250 ml mleka. Resztę mleka gotujemy. Wlewamy masę żółtkową do mleka i gotujemy gęsty budyń . Studzimy.Zimny miksujemy z miękką margaryną .
MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA: Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kosteczkę . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wkładamy do garnka dodajemy cukier i margarynę . Smażymy do miękkości rabarbaru aż się rozpadnie i będzie stanowił jednolitą masę z jabłkami. Wsypujemy zawartość 2 opakowań galaretki i energicznie mieszamy.
SKŁADAMY CIASTO; W blaszce wykładamy jeden blat ciasta makowego. Smarujemy go połową masy kremowej. Przykrywamy biszkoptem. Na biszkopt wykładamy masę rabarbarowo- jabłkowa już lekko przestudzoną .Przykrywamy ciastem makowym. Smarujemy wierzch pozostałą masą kremową . Posypujemy płatkami migdałowymi. CHŁODZIMY W LODÓWCE.
gosia56
marietta