Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

SUPERPRZEPIS

Czarne Bambo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto idealne jest na drugi dzień gdy dobrze zastygnie masa owocowa i ciasto trochę zmięknie. Idealnie się kroi i nie rozwarstwia.

Czarne Bambo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czarne Bambo

 

 

  • BISZKOPT

 

  • białka z 6 jaj wykorzystanych do masy kremowej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu 10 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA:

 

  • 500 g obranego rabarbaru
  • 500 g jabłek startych na tarce jarzynowej
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1/2 szklanki cukru kryształ.
  • 50 g margaryny

 

  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Czarne Bambo
CIASTO MAKOWE: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając kolejno po jednym żółtko. Białka ubijamy chwilę wcześniej i odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy kolejno miód, mąkę wymieszaną z sodą i kakao oraz pod koniec ubijania mak. Następnie dodajemy pianę ubitą z białek delikatnie miksujemy. Blaszki o wymiarach 36 x 25 cm wykładamy folią posmarowana olejem i oprószoną mąką .Ciasto wylewamy do dwóch blaszek dzieląc je na tzw"oko" na równe części. Pieczemy osobno po 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.



BISZKOPT: Białka ubijamy ,pod koniec wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy delikatnie mąki z proszkiem do pieczenia i łyżką octu.Delikatnie miksujemy i pieczemy w tej samej blaszce co ciasto makowe około 25 minut w temp 180 stopni.



MASA KREMOWA: Żółtka ucieramy z cukrem oraz mąkami w 250 ml mleka. Resztę mleka gotujemy. Wlewamy masę żółtkową do mleka i gotujemy gęsty budyń . Studzimy.Zimny miksujemy z miękką margaryną .



MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA: Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kosteczkę . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wkładamy do garnka dodajemy cukier i margarynę . Smażymy do miękkości rabarbaru aż się rozpadnie i będzie stanowił jednolitą masę z jabłkami. Wsypujemy zawartość 2 opakowań galaretki i energicznie mieszamy.



SKŁADAMY CIASTO; W blaszce wykładamy jeden blat ciasta makowego. Smarujemy go połową masy kremowej. Przykrywamy biszkoptem. Na biszkopt wykładamy masę rabarbarowo- jabłkowa już lekko przestudzoną .Przykrywamy ciastem makowym. Smarujemy wierzch pozostałą masą kremową . Posypujemy płatkami migdałowymi. CHŁODZIMY W LODÓWCE.
Czarne Bambo
Ciasto makowe dzielimy na poł i pieczemy 2 placki.
Czarne Bambo
masę rabarbarowo jabłkową przesmażamy z cukrem i margaryną .
Czarne Bambo
Biszkopt pieczemy w takiej samej blaszce co ciasto makowe.
Czarne Bambo
Masę owocowa wykładamy juz lekko schłodzoną .