akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Czekoladowy tort Toffifee

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tort zrobiłam na urodziny mamy. Obłędnie czekoladowy, orzechowy i Toffikowy ;) Polecam szczególnie fanom czekoladek Toffifee! Poezja :D

Czekoladowy tort Toffifee Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowy tort Toffifee

Ciasto

Krem Toffifee

  • 100 g czekoladek Toffifee
  • 25 g masła
  • 25 g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana

  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki kakao

Dodatkowo

  • czekoladki Toffifee do dekoracji
  • kilka kruchych ciastek do dekoracji
  • 100 g gorzkiej czekolady, startej

Sposób przygotowania:

Czekoladowy tort Toffifee

Ciasto

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Posiekaną czekoladę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodać żółtka, dalej miksować. Wsypać czekoladę z orzechami i proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie delikatnie wmieszać do masy za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 30 minut. Upieczone wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem Toffifee

Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz słodką śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając by masa się nie przypaliła. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się składników. Krem schłodzić w lodówce do zgęstnienia.

Bita śmietana

Śmietanę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier puder oraz kakao, zmiksować.

Składanie tortu

Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe krążki. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować 1/2 kremu Toffifee, a następnie połowę bitej śmietany. Przykryć II blatem ciasta. Boki wysmarować bitą śmietaną i obsypać startą, gorzką czekoladą. Na górze tortu rozprowadzić resztę kremu Toffifee i udekorować czekoladkami oraz kruchymi ciasteczkami. Tort schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Smacznego! (inspiracja: Domowe Wypieki)

Czekoladowy tort Toffifee
Gotowy do zjedzenia czekoladowy tort Toffifee.