Jest rośliną wieloletnią, dorasta 50 cm wysokości. Najważniejszą ze względów medycznych częścią rośliny jest złożona bulwa. Każda główka (bulwa) składa się z 4 do 20 ząbków, a każdy z nich waży około 1 g. Czosnek rośnie prawie we wszystkich strefach klimatycznych. Ma jednak duże wymagania, jeśli chodzi o glebę. Najkorzystniejsze warunki uprawy to duża wilgotność gleby i duże nasłonecznienie. Potentatami w uprawie czosnku są takie kraje jak: Hiszpania, Indie, Egipt, Włochy, Turcja. Składniki czosnku wspomagają wydzielanie żółci, rozpuszczają tłuszcze oraz ułatwiają prace enzymom odpowiedzialnym za ich rozkład. Jednocześnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, zwiększają proces przyswajania pokarmów oraz wzmagają apetyt. Ponadto aminokwasy siarkowe zawarte w czosnku: cysteina i cystyna – pełnia ważna rolę w procesach oczyszczania wątroby, wspierając pracę tego narządu. Czosnek także skutecznie radzi sobie z wirusami, szczególnie grypy, wspomaga prace układu odpornościowego oraz utrudnia rozwój komórek rakowych. Ponieważ powstające w organizmie z allicyny wielosiarczki pozostawiają nieprzyjemny oddech na wiele godzin, wiele osób unika spożywania czosnku. Aby zamaskować zapach czosnku najczęściej zaleca się żucie zielonej natki pietruszki, a także popicie czosnku jogurtem lub mlekiem. Inni natomiast proponują odrobinę czerwonego wina, goździki lub miód.