Sposób przygotowania:
Diabelskie Leczo
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Pomidory sparzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kabaczek myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy z piórka, czosnek w drobniutką kosteczkę. W rondelku lub większej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę i czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja podlewam w połowie smażenia troszkę wodą i czekam aż zostanie wchłonięta. Dodajemy kiełbasę i pieczarki pokrojone w kostkę smażymy razem. Następnie po kolei kabaczek i paprykę (możemy pokroić w kostkę lub paseczki) dusimy wszystko razem pod przykryciem aż warzywa zmiękną i puszczą soki. Dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy wedle uznania: chili, kilka kropel tabasco, pieprz cayenne, bazylię, oregano, zioła prowansalskie, sól jeśli jest taka potrzeba. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze ok 15-20 min od czasu do czasu mieszając. Gotowe leczo przekładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy (najlepiej kiedy już przestygnie) ok 20-25 min. Smacznego.
wedith1