Sposób przygotowania:
Dobry flaps
Pieczarki pociąć na kostkę, cebulę poszatkować na drobną kosteczkę, czosnek poszatkować na drobną kosteczkę. Pomidory obrać ze skórki[#3] i pociąć na połówki. Mięso umyć, obrać z paskudnych żylsk i innych obleśnych tłuszczów, następnie pociąć na kawałki ca. 2 cm (jak u chińczyka). Resztę warzyw pociąć na kawałki podobne jak w chińskiej knajpie (na 1 - 2 cm kostkę, paprykę na 0,5 x 2 cm). ⅓ cebuli zeszklić na maśle i upiec pieczarki.
Pozostałe ⅔ cebuli + czosnek zaszklić na oleju włożyć pocięte na kawałki mięso i zarumienić. Pod koniec rumienienia posolić + kolendra (ca. 3-4 kopiaste Dł), podpiec 2 - 3 minuty. Pocięte na połówki pomidory na piekące się mięsko, zamieszać, dodać połowę tubki przecieru pomidorowego, zamieszać i podpiec ca 3 - 4 minuty. W trakcie podpiekania można przemieszać. Upieczone pieczarki włożyć na mięso, zamieszać i podpiec ca, 3-4 minuty. Pocięte warzywa + zioła na to piekące się mięso, dodać rosołku, by było wilgotno/mokro. Wymieszać i piec najlepiej pod przykryciem ca 15 - 20 minut, ciągle mieszając i dolewając w celu zachowania wilgotności, rosołku.
Należy w tym czasie, zgodnie z instrukcją obsługi, lub minutę szybciej, ugotować makaron. By makaron się nie sklejał, należy dodać 1 Dł oleju do gotującej się wody z makaronem.
Do powstającej potrawki należy wlać śmietanę, wymieszać i podpiec ca. 2 - 3 minuty. Flaps podawać z ugotowanym i odcedzonym makaronem, oraz białym winem, np. Chablis
Smacznego :))
[#1] Dł – duża łyżka
[#2] Można jako alternatywę dać płynną margarynę (np. Ramę), smak jest podobny do masła, lecz się tak szybko nie przypala
[#3]Obieramy ze skórki w następujący sposób: pomidory należy naciąć na czubku nożem na głębokość nie większą jak 1 mm, następnie wrzucić do gotującej się wody i potrzymać je w tym wrzątku ca. 1 minutę (maksymalnie 1,5 minuty), przelać razem z wrzątkiem do sitka (po prostu odcedzić) i zahartować zimną wodą. Wtedy możemy już spokojnie i stosunkowo wygodnie ściągnąć skórkę.
Pozostałe ⅔ cebuli + czosnek zaszklić na oleju włożyć pocięte na kawałki mięso i zarumienić. Pod koniec rumienienia posolić + kolendra (ca. 3-4 kopiaste Dł), podpiec 2 - 3 minuty. Pocięte na połówki pomidory na piekące się mięsko, zamieszać, dodać połowę tubki przecieru pomidorowego, zamieszać i podpiec ca 3 - 4 minuty. W trakcie podpiekania można przemieszać. Upieczone pieczarki włożyć na mięso, zamieszać i podpiec ca, 3-4 minuty. Pocięte warzywa + zioła na to piekące się mięso, dodać rosołku, by było wilgotno/mokro. Wymieszać i piec najlepiej pod przykryciem ca 15 - 20 minut, ciągle mieszając i dolewając w celu zachowania wilgotności, rosołku.
Należy w tym czasie, zgodnie z instrukcją obsługi, lub minutę szybciej, ugotować makaron. By makaron się nie sklejał, należy dodać 1 Dł oleju do gotującej się wody z makaronem.
Do powstającej potrawki należy wlać śmietanę, wymieszać i podpiec ca. 2 - 3 minuty. Flaps podawać z ugotowanym i odcedzonym makaronem, oraz białym winem, np. Chablis
Smacznego :))
[#1] Dł – duża łyżka
[#2] Można jako alternatywę dać płynną margarynę (np. Ramę), smak jest podobny do masła, lecz się tak szybko nie przypala
[#3]Obieramy ze skórki w następujący sposób: pomidory należy naciąć na czubku nożem na głębokość nie większą jak 1 mm, następnie wrzucić do gotującej się wody i potrzymać je w tym wrzątku ca. 1 minutę (maksymalnie 1,5 minuty), przelać razem z wrzątkiem do sitka (po prostu odcedzić) i zahartować zimną wodą. Wtedy możemy już spokojnie i stosunkowo wygodnie ściągnąć skórkę.
eli_555
wedith1
kasik12
dusia30