Sposób przygotowania:
Drożdżowe paszteciki z mięsnym farszem
Rozkruszone drożdże wymieszać w 1/2 szkl ciepłego mleka, wsypać połowę mąki wymieszać. Odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać szczyptę soli, resztę mleka wsypać pozostałą mąkę oraz 1 jajko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione, przestudzone masło. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć około 5 minut. Mięso ugotować, ostudzić, przemielić w maszynce, połączyć z pieczarkami i chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zdjąć z ognia, wystudzić. Po ostudzeniu dodać jajko, wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować, wyłożyć farsz i zrolować. Następnie pokroić na kawałki około 10 cm. Paszteciki ułożyć na przygotowanej blaszce, osmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 180 stopni około 20 minut. Podawać do czystych zup.