mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Drożdżówki z serem lub jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zrobiłam w II wersjach: pierwszej z serem, a drugiej z prażonymi jabłkami i cynamonem. Obie przepyszne:))

Drożdżówki z serem lub jabłkami

Składniki:

Drożdżówki z serem lub jabłkami

 

  • na ciasto:

 

 

  • na masę serową:

 

  • 4 łyżki miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g sera twarogowego
  • starta skórka z cytryny

 

  • na masę jabłkową:

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem lub jabłkami
Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wykroić gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu do miękkości, można podlać odrobiną gorącej wody. Dosłodzić do smaku, wsypać troszkę cynamonu. Wmieszać kilka łyżek bułki tartej, żeby zagęścić masę. Ostudzić. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego lub jabłkowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem. Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC.