Karp to nie tylko bożonarodzeniowe danie i tymczasowy gość w naszej wannie. To także niezwykle smaczna ryba, która ma swoje własne święto!
W malowniczej Dolinie Baryczy rozpoczęła się już szósta edycja Dni Karpia. Z początku skromna impreza dzisiaj nabrała rozmiarów dwumiesięcznych obchodów. Organizatorzy za cel postawili sobie rozbudzenie zainteresowania gospodarką rybacką regionu, zareklamowanie piękna przyrody, a także uatrakcyjnienie oferty gastronomicznej okolicy.
W każdy weekend przez dwa miesiące na uczestników Dni Karpia czekają różnorodne imprezy – plenerowe nad stawami połączone z łowieniem ryb, widowiska historyczne, pikniki, festyny, rajdy rowerowe, konkursy kulinarne i wiele innych.
Dla wszystkich tych, którzy zgłodnieją podczas licznych atrakcji nie zabraknie na pewno różnych znakomitych potraw z karpia – karp smażony czy karp wędzony to tylko wstęp do rybnej uczty. Karp nadziewany pieczarkami, karp w sosie kurkowym albo zupa z karpia z czilli – to tylko niektóre pozycje z menu przygotowanego przez restauratorów. Wszystko okraszone dobrą muzyką i pięknem przyrody.
Dni Karpia w Dolinie Baryczy ruszyły już 3 września, a cotygodniowe imprezy potrwają aż do 31 października.
Więcej informacji na oficjalnej stronie Dni Karpia.
Dwumiesięczne święto dla miłośników karpia
Dni Karpia w Dolinie Baryczy to niezliczona liczba imprez – każdy znajdzie coś dla siebie!
ocena: 5/5 głosów: 1