SUPERPRZEPIS

Egzotyczny sernik

  • 10
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Egzotyczny sernik Więcej zdjęć (4)

Sernik z pomieszanymi smakami lecz smak kokosa w nim dominował.

Składniki:

Egzotyczny sernik

 

Sposób przygotowania:

Egzotyczny sernik
Przesiać obie mąki, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać margarynę, sok z cytryny i jajko, zagnieść ciasto które schłodzić. Formę 24 cm średnicy wysmarować tłuszczem i wylepić dno ciastem, następnie piec w temp. 175st przez 15 min po upieczeniu przestudzić. Masa serowa: Połowę mleczka kokosowego zagotować, a w drugiej rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleczka, ugotować jak budyń i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości do utartych dodawać na zmianę zmielony ser i budyń pod koniec dodać kaszkę manną i mąkę pszenną, sok wyciśnięty z cytryny oraz likier kokosowy. Do gładkiej masy serowej dodać ubita pianę z białek i wiórki, delikatnie wymieszać i wylać na podpieczony spód. Ciasto ponownie piec około 40 min po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną białą czekoladą i obłożyć plasterkami kiwi
Egzotyczny sernik
Ciastem wylepić dno formy i zapiec oraz wystudzić
Egzotyczny sernik
Do masy serowej dodac wiórki kokosowe i wymieszać
Egzotyczny sernik
Masę serowa wylać na podpieczony spód