Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ekspresowa pizza na szybkim cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sposób na szybką pizzę, nadal na drożdżowym cieście, ale w ekspresowym wykonaniu, bez wyrastania!

Ekspresowa pizza na szybkim cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowa pizza na szybkim cieście

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 250g,
  • mleko - 125ml,
  • margaryna miękka - 125g,
  • drożdże - 25g,
  • cukier - 1/3 łyżeczki,
  • sól - 1/3 łyżeczki;
  • ser żółty - 150g (lub więcej),
  • keczup,
  • sos do pizzy (użyłam domowej roboty, z koncentratu pomidorowego, oliwy, przypraw, cebuli i czosnku),
  • pieczarki - 200g,
  • wędlina - u mnie swojska szynka.

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowa pizza na szybkim cieście
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (o temp. ok 40 stopni), Dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Blat lekko posypujemy mąką i rozwałkujemy ciasto na dość cienko - tak na ok 0,5 cm. Powstały placek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem do pizzy - jeśli nie mamy sosu, to ciasto smarujemy oliwą, następnie keczupem. Nie czekamy aż ciasto nam wyrośnie. Układamy pokrojone pieczarki, pokrojoną wędlinę i pokrojony lub starty na tarce ser zółty. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można podwyższyć nieco temp. pieczenia, aby zrumienić nieco ser. Polewamy keczupem jeśli chcemy.
Ekspresowa pizza na szybkim cieście
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku o temp 40 stopni
Ekspresowa pizza na szybkim cieście
Powstały płyn łączymy z pozostaymi składnikami i ugniatamy ciasto
Ekspresowa pizza na szybkim cieście
Ciasto cienko rozwałkowujemy na duży placek
Ekspresowa pizza na szybkim cieście
Dodajemy wszystkie dodatki i pieczemy przez 20 minut w 180st