Anka17

Anka17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Fale dunaju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fale Dunaju - pyszne ciasto z wiśniami.

Fale dunaju

Składniki:

Fale dunaju

 

  • Składniki na ciasto:
  • kostka margaryny
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • olejek rumowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • wydrylowane wiśnie

 

  • Składniki na masę:
  • 0,5 litra mleka
  • budyń waniliowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • kostka masła

 

  • Składniki na polewę:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Fale dunaju
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtko, Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie ubitą pianę z białek i olejek rumowy. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na blachę. Do drugiej dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody. Na wierzch pokłaść gęsto wiśnie. Piec 45 minut.

Masa:
W jednej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, pszenną i 2 łyżki żelatyny ( zostawić na 15 minut). 1 szklankę mleka zagotować, ugotować budyń (ostudzić). Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodać ostudzony budyń.

Polewa:
Jajko, cukier i kakao utrzeć. Margarynę roztopić i wlewać do utartej masy mieszając.

Masę rozprowadzić na ciasto i polać polewą.