Sposób przygotowania:
Fale dunaju
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtko, Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie ubitą pianę z białek i olejek rumowy. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na blachę. Do drugiej dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody. Na wierzch pokłaść gęsto wiśnie. Piec 45 minut.
Masa:
W jednej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, pszenną i 2 łyżki żelatyny ( zostawić na 15 minut). 1 szklankę mleka zagotować, ugotować budyń (ostudzić). Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodać ostudzony budyń.
Polewa:
Jajko, cukier i kakao utrzeć. Margarynę roztopić i wlewać do utartej masy mieszając.
Masę rozprowadzić na ciasto i polać polewą.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtko, Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie ubitą pianę z białek i olejek rumowy. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na blachę. Do drugiej dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody. Na wierzch pokłaść gęsto wiśnie. Piec 45 minut.
Masa:
W jednej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, pszenną i 2 łyżki żelatyny ( zostawić na 15 minut). 1 szklankę mleka zagotować, ugotować budyń (ostudzić). Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodać ostudzony budyń.
Polewa:
Jajko, cukier i kakao utrzeć. Margarynę roztopić i wlewać do utartej masy mieszając.
Masę rozprowadzić na ciasto i polać polewą.