Sposób przygotowania:
Fasolówka na wędzonce
Dobę wcześniej suche ziarno fasoli wypłukać pod bieżącą wodą i zalać wodą i odstawić (podwójna ilość wody) ! Pamiętać żeby na drugi dzień nie odcedzać fasoli od wody w której pęczniała, tylko wlać ją do zupy z wodą!!!
Następnego dnia wstawić wodę i wrzucić wędzonkę do gotowania równocześnie wrzucić przyprawy (pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe) gotować na małym ogniu około 50 min. po tym czasie wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę oraz boczek też skrojony w kostkę, gotować to jakieś 20 min. Następnie wrzucić fasolę (gotować około 40 min.) sprawdzając jej miękkość. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach odstawić to na ostatnie 10-15 minut gotowania w garnku i wtedy też można wsypać zacierkę i wymieszać żeby nie przywarła do dna garnka. Wyłączyć, można obrać kości z mięsa i zmieszać z zupą. Gotowe :)
Następnego dnia wstawić wodę i wrzucić wędzonkę do gotowania równocześnie wrzucić przyprawy (pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe) gotować na małym ogniu około 50 min. po tym czasie wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę oraz boczek też skrojony w kostkę, gotować to jakieś 20 min. Następnie wrzucić fasolę (gotować około 40 min.) sprawdzając jej miękkość. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach odstawić to na ostatnie 10-15 minut gotowania w garnku i wtedy też można wsypać zacierkę i wymieszać żeby nie przywarła do dna garnka. Wyłączyć, można obrać kości z mięsa i zmieszać z zupą. Gotowe :)