Sposób przygotowania:
Faszerowana poledwiczka z gruszkowym pureePoledwica faszerowana
Namoczyc owoce, ugotowac w malej ilosci wody , wystudzic. Dodac 1-2 zabki czosnku i drobno pokrojona szalotke. Doprawic sola i pieprzem . W otwor w poledwicy wcisnac owoce , posolic i popieprzyc poledwice i obtoczyc w mace. Nadmiar maki strzepnac. Podsmazyc krotko na zloto na oleju z maslem . Owinac w folie aluminiowa i wstawic do nagrznego piekarnika 180C na 20-25 min. w zaleznosci od rozmiaru poledwicy. Zostawic do odpoczynku na 10 min. pokroic w plastry 1-1.5 cm
TEN ETAP JEST 1 I ZARAZEM OSTATNI . POLEDWICE PIECZEMY WTEDY GDY WSZYSTKIE INNE SKLADNIKI SA JUZ GOTOWE
NIE TRZYMAC POLEDWICY ZBYT DLUGO W PIKARNIKU BO BEDZIE SUCHA
Purree z pietruszki i gruszki
Pietruszke obrac, pprzekroic i doprawic przyprawami , miodem i maslem - upiec w folii( w200C) ok 30 min
Gruszke obrac , wyjac gniazda nasienne i rowniez upiec w folii
Oda upieczone skladniki zbledowac , na gladka mase , doprawic (sola jesli konieczne ) przelozyc do rekawa cukierniczego
Smazone ziemniaki
Ziemniaki umyc , ugotowac w mundurkach , wystudzic
Pokrioc na 1-1.5 cm plastry , doprawic sola, pieprzem i tymiankiem . Ostawic . Mozna przed smazeniem na oleju rzepakowym z maslem opanierowac je lekko w bulce tartej ( nie konieczne) Smazyc na zloto. Ziemniaki powinny byc z gatunku lekko "puszystych zeby nie byly zbyt twarde po usmazeniu lecz miekkie i puszyste
sos bekonowo- cebulowy
ebule czerwona kroimy w cienkie piorka i dusimy na miodzie . Dodajemy winny ocet i sol Najlepszy jest cherry vinegar
Bekon kroimy w cienkie slupki i przysmazamy na osobnej patelni. Nastepnie odcedzamy "sok" z cebuli i laczymy ja z bekonem . Dosmaczamy i gotowe.
Chipsy z pietruszki
Obieramy pietruszke , a nastepnie zcinamy dlugie paseczki wzdluz Najlepiej uzyc obieraczki , gdyz zbyt grube czastki nie zrobia sie chrupkie tylko sie spala. Usmazyc porcjami pietruszke . odsaczyc na reczniku z nadmiaru tluszczu. Na tym samym goracym oleju mozna usmazyc swieze liscie szlwi do ozdoby .