mirra_1

mirra_1

Kucharz
[Przepisów: 2]

Faszerowana poledwiczka z gruszkowym puree

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie tylko z pozoru wygladajace na skomplikowane , jednak efekt koncowy warty jest wykonanej pracy. Najbardziej nadaje sie na odswietne danie . jest wyjatkowo smaczne i lekkie.

Faszerowana poledwiczka z gruszkowym puree

Składniki:

Faszerowana poledwiczka z gruszkowym puree

wszystkie skladniki

  • 1/2 filizanki rodzynek, zurawiny , suszonej sliwki ,wisni i "golden berry"
  • 2-4 lyzki oleju rzepakowego
  • 1-2 zabki czosnku dodac do suszonych owocow -nie gotowac
  • odrobina tartej bulki do obtoczenia ziemniakow , ale nie jest to konieczne
  • 1/2 lyzki swiezego tymianku
  • sol i swiezo mielony pieprz

 

  • 4 -6 plastrow bekonu lub chudego boczku
  • 2 dosc spore poledwice wieprzowe ( po 2- grube plastry na osobe0
  • 1/2 paczki masla
  • 2-3 gruszki deserowe -twrde
  • 4-6 pietruszek w zaleznosci od wielkosci (polowa na purree , polowa na chipsy)
  • liscie szalwi -ale nie niezbedne
  • Port Wine Sauce:
  • 1 1/2 filizanki dobrej jakosci octu vinegre czerwonego
  • 1/2 filizanki miodu ( miod gryczany daje niesamowity efekt)
  • 1/2 lyzeczka przyprawy do piernika
  • pieprzy cayenne ( ostroznie , zeby nie bylo ostre, mozne rowniez uzyc przyprawy o nazwie "all spices
  • do purree gruszkowego bialy mielony pieprz jesli konieczny
  • 1 szalotka
  • olej do frytowania

Sposób przygotowania:

Faszerowana poledwiczka z gruszkowym puree

Poledwica faszerowana

Namoczyc owoce, ugotowac w malej ilosci wody , wystudzic. Dodac 1-2 zabki czosnku i drobno pokrojona szalotke. Doprawic sola i pieprzem . W otwor w poledwicy wcisnac owoce , posolic i popieprzyc poledwice i obtoczyc w mace. Nadmiar maki strzepnac. Podsmazyc krotko na zloto na oleju z maslem . Owinac w folie aluminiowa i wstawic do nagrznego piekarnika 180C na 20-25 min. w zaleznosci od rozmiaru poledwicy. Zostawic do odpoczynku na 10 min. pokroic w plastry 1-1.5 cm
TEN ETAP JEST 1 I ZARAZEM OSTATNI . POLEDWICE PIECZEMY WTEDY GDY WSZYSTKIE INNE SKLADNIKI SA JUZ GOTOWE
NIE TRZYMAC POLEDWICY ZBYT DLUGO W PIKARNIKU BO BEDZIE SUCHA

Purree z pietruszki i gruszki

Pietruszke obrac, pprzekroic i doprawic przyprawami , miodem i maslem - upiec w folii( w200C) ok 30 min
Gruszke obrac , wyjac gniazda nasienne i rowniez upiec w folii
Oda upieczone skladniki zbledowac , na gladka mase , doprawic (sola jesli konieczne ) przelozyc do rekawa cukierniczego

Smazone ziemniaki

Ziemniaki umyc , ugotowac w mundurkach , wystudzic
Pokrioc na 1-1.5 cm plastry , doprawic sola, pieprzem i tymiankiem . Ostawic . Mozna przed smazeniem na oleju rzepakowym z maslem opanierowac je lekko w bulce tartej ( nie konieczne) Smazyc na zloto. Ziemniaki powinny byc z gatunku lekko "puszystych zeby nie byly zbyt twarde po usmazeniu lecz miekkie i puszyste

sos bekonowo- cebulowy

ebule czerwona kroimy w cienkie piorka i dusimy na miodzie . Dodajemy winny ocet i sol Najlepszy jest cherry vinegar
Bekon kroimy w cienkie slupki i przysmazamy na osobnej patelni. Nastepnie odcedzamy "sok" z cebuli i laczymy ja z bekonem . Dosmaczamy i gotowe.

Chipsy z pietruszki

Obieramy pietruszke , a nastepnie zcinamy dlugie paseczki wzdluz Najlepiej uzyc obieraczki , gdyz zbyt grube czastki nie zrobia sie chrupkie tylko sie spala. Usmazyc porcjami pietruszke . odsaczyc na reczniku z nadmiaru tluszczu. Na tym samym goracym oleju mozna usmazyc swieze liscie szlwi do ozdoby .