Sposób przygotowania:
Faszerowana żółta papryka
Ryż ugotować na półtwardo. Papryki umyć, przekroić na połówki i wykroić nasiona, sparzyć papryki wrzątkiem, aby skórka była miększa. Paprykę czerwoną i żołtą oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, aby zmiękły. Mieso połączyć z podsmażonymi warzywami, czosnkiem i natką pietruszki, szczypiorkiem. Całość wymieszać z ryżem, dodać jajko i doprawić do smaku. Papryki napełnić farszem, ułożyć w rondlu. Podlać odrobiną wody i dusić do miękkosci papryki. Sos: Pomidory drobno pokroić, podsmażyć, podlać je ok. 2 szklankami bulionu, gotować kilka minut aż się rozpadną. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć przez sitko z sosem, zagotować. (Zostało mi nieco farszu, więc napełniłam również czerwoną paprykę.)