VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 719]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny a zarazem o wyrazistym smaku filet z piersi kurczaka. Wszystko tworzy jedną spójną całość i rewelacyjny aromat. Połączenie szpinaku z fetą, karmelizowanej cebuli i miodowego kurczaka to raj dla podniebienia.

Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem
Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem lubczyku i odstawiamy na 20 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, miód, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy filet z piersi kurczaka i często mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem). W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko polewamy karmelizowaną cebulą. Podajemy z ryżem lub jako samodzielne danie.
Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem
Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem
Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem
Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem