Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Francuskie paszteciki z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięso z rosołu naprawdę może być pyszne- a w takich pasztecikach każdy zje je ze smakiem

Francuskie paszteciki z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie paszteciki z kurczakiem

 

  • 45 dag mięsa rosołowego z kurczaka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 mała cebula
  • 50-70 ml pikantnego ketchupu
  • 8 dużych połówek suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (370 gram)
  • 1 jajko
  • biały sezam
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Francuskie paszteciki z kurczakiem
Mięso dokładnie rozdrabniamy blenderem. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wlewamy kremówkę i ketchup. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwijamy. Krótszy bok smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka. Układamy walec mięsnego farszu. Zwijamy ruloniki, które tniemy na 3-4 cm kawałki. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy białym sezamem. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Podajemy same lub np. z czerwonym barszczem.
Francuskie paszteciki z kurczakiem
Mięso dokładnie rozdrabniamy blenderem. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Francuskie paszteciki z kurczakiem
Wlewamy kremówkę i ketchup. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
Francuskie paszteciki z kurczakiem
dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. Dokładnie mieszamy.
Francuskie paszteciki z kurczakiem
Ciasto rozwijamy. Krótszy bok smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka. Układamy walec mięsnego farszu. Zwijamy ruloniki, które tniemy na 3-4 cm kawałki.