Sposób przygotowania:
Gołąbki
Ryż i kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć z niej głąb.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju, a kiedy woda będzie gorąca włożyć kapustę i powoli, kolejno oddzielać liście, które następnie pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Mięso mielone połączyć z ryżem, kaszą, cebulą, dodać sól, pieprz, szczyptę vegety, trochę przyprawy w płynie, koncentrat i ketchup, wymieszać, a na końcu dodać jajo i dobrze wyrobić.
Tak przygotowany farsz nakładać na liście kapusty i zwijać w rulony.
Bulion rozpuścić w ½ l gorącej wody.
Na dno dużego garnka wlać 3 łyżki oleju, poukładać kilka liści kapusty, aby przykryły dno garnka, a następnie układać w nim gołąbki jeden obok drugiego. Pomiędzy gołąbki powkładać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, na koniec zalać gołąbki gorącym bulionem.
Tak przygotowane gołąbki dusić na małym ogniu około 45 minut.
Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć z niej głąb.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju, a kiedy woda będzie gorąca włożyć kapustę i powoli, kolejno oddzielać liście, które następnie pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Mięso mielone połączyć z ryżem, kaszą, cebulą, dodać sól, pieprz, szczyptę vegety, trochę przyprawy w płynie, koncentrat i ketchup, wymieszać, a na końcu dodać jajo i dobrze wyrobić.
Tak przygotowany farsz nakładać na liście kapusty i zwijać w rulony.
Bulion rozpuścić w ½ l gorącej wody.
Na dno dużego garnka wlać 3 łyżki oleju, poukładać kilka liści kapusty, aby przykryły dno garnka, a następnie układać w nim gołąbki jeden obok drugiego. Pomiędzy gołąbki powkładać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, na koniec zalać gołąbki gorącym bulionem.
Tak przygotowane gołąbki dusić na małym ogniu około 45 minut.