G.Beata

G.Beata

Kucharz
[Przepisów: 7]

gołąbki mniej kaloryczne a też smaczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tłuszcz zwierzęcy to jedyne źródło złego cholesterolu dla człowieka - ograniczając tłuszcz zwierzęcy w ten sposób danie jest dużo zdrowsze

gołąbki mniej kaloryczne a też smaczne

Składniki:

gołąbki mniej kaloryczne a też smaczne

 

  • duże 2 piersi z kurczaka lub pierś z indyka ok. 70- 80 dkg
  • jedna nóżka z kurczaka bez skóry
  • szklanka ryżu
  • szklanka kaszy jeczmiennej
  • szklanka płatków owsianych
  • zioła do przyprawienia wg smaku / bazyllia, tymianek, majeranek itp/ lub przyprawa do gołąbków
  • główka kapusty białej lub pekińskiej
  • warzywa: marchew, pietruszka, seler + gałązka lubczyku

 

  • SKAŁADNIKI DO SOSU POMIDOROWEGO:

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

gołąbki mniej kaloryczne a też smaczne
Gotujemy mięso z warzywami doprawiając jak na rosół. Mięso po wystudzeniu wraz z warzywami przepuszczamy przez maszynkę. Wywar przecedzamy i gotujemy na nim ryz, kasze oraz rozklejamy płatki owsiane.
Wszystko razem mieszamy i jeszcze ewentualnie doprawiamy.
Zawijamy w podgotowane liście kapusty białej lub pekińskiej.


przygotowanie sosu:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobnznegoo pokroić. Połączyć z sokiem i gotować przez chwilę, doprawić czosnkiem, maggi/lubczyk, solą, pieprzem i cukrem/miód.

Tak przygotowanym sosem polewamy i pieczemy gołąbki.