Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gołąbki po ukraińsku 1

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć, delikatnie rozdzielić liście i ściąć lub zbić ich grube części...

Gołąbki po ukraińsku 1

Składniki:

Gołąbki po ukraińsku 1

 

  • 50 dag mięso mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina)
  • szklanka ryżu
  • 2 średnie cebule
  • nieduża główka kapusty (najlepiej włoskiej)
  • 50-70 dag marchwi
  • olej
  • pieprz
  • sól

 

  • SOS:
  • duża puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • kostka bulionowa
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • (można też dodać ziele angielskie, liście laurowe, oregano)

Sposób przygotowania:

Gołąbki po ukraińsku 1
Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć, delikatnie rozdzielić liście i ściąć lub zbić ich grube części.

Ryż ugotować na sypko. Posiekaną cebulę obsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie oregano.

Na liście kłaść farsz, zwijać nieduże gołąbki (duże liście najlepiej przekroić) i układać w żaroodpornym naczyniu, posypując każdą warstwę marchwią startą na tarce o dużych oczkach. Gołąbki zalać dwiema szklankami osolonego wrzątku i wstawić do gorącego piekarnika.

Przyrządzić sos:

do posiekanej, podsmażonej na oleju cebuli włożyć koncentrat, rozprowadzić dwiema szklankami gorącej wody, dodać kostkę bulionową, śmietanę, przyprawy i, mieszając, za gotować. Sos powinien być słodko-kwaśny. Gdy prawie cała woda z gołąbków odparuje, zalać je sosem pomidorowym, przykryć i zapiekać jeszcze 15 min.

100g - 110 kcal.