Sposób przygotowania:
Gołąbki po ukraińsku 1
Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć, delikatnie rozdzielić liście i ściąć lub zbić ich grube części.
Ryż ugotować na sypko. Posiekaną cebulę obsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie oregano.
Na liście kłaść farsz, zwijać nieduże gołąbki (duże liście najlepiej przekroić) i układać w żaroodpornym naczyniu, posypując każdą warstwę marchwią startą na tarce o dużych oczkach. Gołąbki zalać dwiema szklankami osolonego wrzątku i wstawić do gorącego piekarnika.
Przyrządzić sos:
do posiekanej, podsmażonej na oleju cebuli włożyć koncentrat, rozprowadzić dwiema szklankami gorącej wody, dodać kostkę bulionową, śmietanę, przyprawy i, mieszając, za gotować. Sos powinien być słodko-kwaśny. Gdy prawie cała woda z gołąbków odparuje, zalać je sosem pomidorowym, przykryć i zapiekać jeszcze 15 min.
100g - 110 kcal.
Ryż ugotować na sypko. Posiekaną cebulę obsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie oregano.
Na liście kłaść farsz, zwijać nieduże gołąbki (duże liście najlepiej przekroić) i układać w żaroodpornym naczyniu, posypując każdą warstwę marchwią startą na tarce o dużych oczkach. Gołąbki zalać dwiema szklankami osolonego wrzątku i wstawić do gorącego piekarnika.
Przyrządzić sos:
do posiekanej, podsmażonej na oleju cebuli włożyć koncentrat, rozprowadzić dwiema szklankami gorącej wody, dodać kostkę bulionową, śmietanę, przyprawy i, mieszając, za gotować. Sos powinien być słodko-kwaśny. Gdy prawie cała woda z gołąbków odparuje, zalać je sosem pomidorowym, przykryć i zapiekać jeszcze 15 min.
100g - 110 kcal.