anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczne gołąbki w sosie paprykowo cebulowym:)

Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie

Składniki:

Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie
Mięso zmielić razem z cebulą i ugotowaną kaszą,dodać jajka,sól,pieprz,dokładnie wyrobić. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wody i obgotować. Z obgotowanych liści ściąć gruby nerw, nadziewać liście farszem i zwijać, najpierw boki ,potem przód. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,ułożyć ścisło gołąbki, zalać wodą, tak żeby były przykryte, dodać 1 łyżkę masła roślinnego, liść laurowy, ziele angielskie, magi, kostkę warzywną. Gotować do miękkości. Z ugotowanych gołąbków odlać sos do innego garnka, dodać pokrojoną drobno cebulę, paprykę, gotować 20 min na małym ogniu, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 5 min. Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody , wlać do sosu,gotować 3 min. aż sosik się zagęści. Wlać do gołąbków. Smacznego.