luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Golabki z ryzem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Juz pisalam, ze lubie kapuste w kazdej postaci, a golabki sa dla mnie daniem, ktore potrafie jesc przez caly dzien... z malymi przerwami:)

Golabki z ryzem

Składniki:

Golabki z ryzem

 

  • 1 kapusta wloska
  • 2 torebki ryzu
  • 300 gram miesa mielonego
  • 2 cebule, jajko
  • vegeta, maggi, pieprz
  • Na sos:
  • bulion w proszku
  • przecier pomidorowy
  • 1 lyzka masla
  • troche smietany i maki pszennej

Sposób przygotowania:

Golabki z ryzem
Odkroic liscie z kapusty, umyc, wlozyc do garnka i zalac woda, dodac 1 lyzke soli i 1 lyzeczke cukru. Gotowac ok. 10 min. Liscie wyciagnac z wody i zostawic do odkapania. Ryz ugotowac i nastepnie wymieszac z miesem mielonym, pokrojonymi w kostke cebulami, jajkiem i przyprawic do smaku. Na liscie kapusty klasc ryzowo- miesne nadzienie (twardawe czesci liscia nie wykrawam tylko tlucze delikatnie tluczkiem do miesa-podpatrzylam u kolegi), zwijac i piec na zloty kolor. Na sos zagotowuje wode, dodaje bulion w proszku, przecier pomidorowy. Sos zageszczam maka pszenna wymieszana z woda. Dodaje maselko i troche smietany, doprawiam do smaku i z niecierpliwoscia siadam do stolu i delektuje sie golabkiem.