Sposób przygotowania:
Golabki z ryzem
Odkroic liscie z kapusty, umyc, wlozyc do garnka i zalac woda, dodac 1 lyzke soli i 1 lyzeczke cukru. Gotowac ok. 10 min. Liscie wyciagnac z wody i zostawic do odkapania. Ryz ugotowac i nastepnie wymieszac z miesem mielonym, pokrojonymi w kostke cebulami, jajkiem i przyprawic do smaku. Na liscie kapusty klasc ryzowo- miesne nadzienie (twardawe czesci liscia nie wykrawam tylko tlucze delikatnie tluczkiem do miesa-podpatrzylam u kolegi), zwijac i piec na zloty kolor. Na sos zagotowuje wode, dodaje bulion w proszku, przecier pomidorowy. Sos zageszczam maka pszenna wymieszana z woda. Dodaje maselko i troche smietany, doprawiam do smaku i z niecierpliwoscia siadam do stolu i delektuje sie golabkiem.
msewka