Sposób przygotowania:
Gołabki z ryżem i wołowiną
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebule obrać, posiekać i wraz z grzybami podsmażyć na 2 łyżkach masła, następnie zdjąć z ognia i wymieszać razem z ryżem. Pieczeń dokładnie pokroić na małe kawałki i wraz z natką dodać do pozostałych składników farszu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z kapusty usunąć gorzki głąb. Główkę włożyć do garnka z wrzątkiem, gotować co, ok 2 minuty wyjmując z wody i zdejmując większe liście. Na każdy z liści nakładać porcję farszu i zwijać. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty a na nich ułożyć nasze gołąbki. Podlać połową bulionu, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić około godzinę. Pozostałe masło stopić, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać resztę bulionu i mieszając gotować do zgęstnienia. Wlać śmietanę. Doprawić, mocno podgrzać i polać sosem gotowe gołąbki.