Gotowanie kompotów

Ile gotować, na co zwrócić uwagę, gdy chcemy zrobić kompot i zachować smaki lata w słoiku.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gotowanie kompotów
Owoce na kompot gotujemy w zależności od ich struktury: -miękkie (poziomki, truskawki)- nie wymagają gotowania. Wystarczy zalać je wrzącą, osłodzoną wodą i odstawić do ostygnięcia. -twardsze- (czereśnie, wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, miękkie jabłka)- gotujemy do zagotowania wody. -twarde- (jabłka, gruszki)- gotujemy do miękkości.

Pamiętajmy, że przy gotowaniu kompotów wieloowocowych najpierw gotujemy owoce twardsze, dopiero potem dorzucając miękkie.Do kompotów najlepsze są garnki niskie, o dużej powierzchni. Kompot gotujemy na małym ogniu, aby owoce nie pękały.Kompot należy podawać do picia zimny.