Owoce na kompot gotujemy w zależności od ich struktury: -miękkie (poziomki, truskawki)- nie wymagają gotowania. Wystarczy zalać je wrzącą, osłodzoną wodą i odstawić do ostygnięcia. -twardsze- (czereśnie, wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, miękkie jabłka)- gotujemy do zagotowania wody. -twarde- (jabłka, gruszki)- gotujemy do miękkości.
Pamiętajmy, że przy gotowaniu kompotów wieloowocowych najpierw gotujemy owoce twardsze, dopiero potem dorzucając miękkie.Do kompotów najlepsze są garnki niskie, o dużej powierzchni. Kompot gotujemy na małym ogniu, aby owoce nie pękały.Kompot należy podawać do picia zimny.
Pamiętajmy, że przy gotowaniu kompotów wieloowocowych najpierw gotujemy owoce twardsze, dopiero potem dorzucając miękkie.Do kompotów najlepsze są garnki niskie, o dużej powierzchni. Kompot gotujemy na małym ogniu, aby owoce nie pękały.Kompot należy podawać do picia zimny.