Restauracja Gruzińskie Chaczapuri jest siecią restauracji, o tej samej nazwie, która działa na zasadzie franczyzy, a swą karierę rozpoczęła w Krakowie (jest ich tam aż pięć). Niedługo otwarcie kolejnej, tym razem w Warszawie.
We Wrocławiu restauracja leży w samym jego sercu, naprzeciw Kościoła Garnizonowego. Z zewnątrz wygląda dość niepozornie i można przejść koło niej, w ogóle nie zauważając. W środku zaś, jest miło i schludnie, stolików jest wbród i wyznaczono część dla palących. Wszyscy się do Ciebie uśmiechają i są życzliwi (kelnerka bez wahania wzięła ode mnie ładowarkę i podłączyła telefon przy barze). Może wystrój wnętrza nie powala na kolana, ale nie o to jest najważniejsze!
Chaczapuri podaje tradycyjną kuchnię gruzińską, która w Polsce nie jest zbyt popularna. Menu zostało rozwinięte wokół charakterystycznych dań gruzińskich oraz ich wariacji. Dotyczy to szczególnie rodzaju użytego mięsa, można jednak dania zamówić w wersji wegetariańskiej. Znajdziemy tu, jak przystało na samą nazwę restauracji, chaczapuri, ale w podrasowanej wersji, czyli z mięsem i warzywami. Tradycyjny adżapsandał, którego niestety nie próbowałam oraz lawasz w różnych postaciach i mięsem. Specjalność restauracji to m.in. schab po kaukasku zgrilla i pstrąg z rusztu. Porcje oscylują w granicach 500 gram i większych, są więc duże – jedna z powodzeniem wystarczy dla dwóch osób, dlatego warto zamówić różne dania i podzielić się. Cena dania głównego w wersji max nie przekracza 30 zł.
Kuchnia gruzińska to także różnego rodzaju przystawki i Gruzińskie Chaczapuri ten ważny fakt uwzględnia. Można tu zjeść tradycyjne chinkali – pierogi z mięsnym farszem, które jednak kelnerka odradziła nam zamawiać, z racji długiego oczekiwania. Próbowałam bakłażana zapiekanego z serem, chaczapuri z kurczakiem (na zdjęciu), ale serce moje podbiła ostra i aromatyczna zupa charczo z ryżem i pomidorami.
Bogato wygląda karta win. Ceny typowo gruzińskich regionalnych wahają się od 40 zł do 50 zł, zaś bardziej znanych w granicach 60 zł. Przy barze uwagę zwracają kamionkowe naczynia z winem, zapewne rodzimej produkcji.
Gruzińskie Chaczapuri to propozycja raczej dla ludzi młodych, nastawiona na szybkie posiłki w porze lunchu, ale i na długie, wieczorne kolacje. Jednak mniej ekskluzywna, nie znaczy gorsza! Warto tu zajrzeć nie tylko ze względu na miłą atmosferę, długie godziny otwarcia i bardzo przystępne ceny, ale przede wszystkim ze względu na menu niespotykane nigdzie indziej oraz świetne wina.
Restauracja Gruzińskie Chaczapuri, Wrocław, ul. Kiełbaśnicza 7
Godziny otwarcia: 11.00 – 24.00
Rezerwacja: 071 341 76 67
Laureat konkursu Książka za opis restauracji
ptychu
justka.zet
jadziazzarogu
Gość
wraz z zona poszlismy swietowac tam nasza 1 rocznice slubu , oto nasze spostrzezenia :
- jedzenia duzo , ale samo jedzenie bez rewelacji
- wystroj bardzo kiepski
- mila obsluga
- ceny srednie
- wina niespecjalne
NAJGORSZE ZE PO WIZYCIE TAM MIELISMY PRZECZYSZCZENIE , delikatnie mowiac - pozniej analizujac doszlismy do wniosku ze jednak syf tam jest .... kolejna sieciowka
Gość
Gość
Gość
HIT SEZONU 2009 !!!!!!
tego jeszcze nie widziałem
Gość
Danka26