Grzech podniebienia

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zbliżają się Walentynki :) Mała propozycja.Oryginalnie przepis stworzyłam dla mojej mamy :)

Grzech podniebienia

Składniki:

Grzech podniebienia

 

  • filety z piersi indyka po 150 gram
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • oregano szczypta
  • bazylia szczypta
  • papryka zielona duży plaster
  • papryka czerwona duży plaster
  • groszek strączkowy garść
  • brokuł kilka różyczek
  • małe kukurydze świeże ok.4
  • małe cukinie ok.2 sztuk
  • bakłażan 2 plastry podłużne
  • czerwona cebula 1/2
  • szczypiorek
  • SOS z białego wina :
  • mała cebula biała
  • olej
  • bulionetka np knorra
  • 300 ml wody
  • gęsta śmietana
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • mąka do zagęszczenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Grzech podniebienia
Filet z piersi indyka myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem , smarujemy odrobiną oleju , solimy , pieprzymy dodajemy oregano i bazylię i odstawiamy do lodówki na 15 minut.Warzywa myjemy,kroimy dodajemy sól i pieprz.Sos z białego wina - najpierw kroimy cebulkę i podsmażamy na oleju , następnie dodajemy wodę i bulionetkę,gotujemy około 5 minut , następnie dodajemy białe wino ( najlepiej wytrawne ) oraz śmietanę , sos zagęszczamy mąką wedle uznania.Warzywa podsmażamy na patelni aż uzyskają odpowiednią miękkość.Nasz filet smażymy na elektrycznym grillu.Smacznego