Sposób przygotowania:
Grzybowe roladki na buraczkach po kaszubsku
Grzyby moczymy w wodzie,minimum 2 godziny,następnie wyjmujemy,kroimy.Cebulę kroimy w kostkę.Na patelni roztapiamy masło,wrzucamy grzyby i cebulkę.Smażymy do miękkości i doprawiamy pieprzem.Następnie po wystudzeniu przepuszczamy przez maszynkę na gładką masę.Pomidory suszone i ser pleśniowy kroimy w drobną kosteczkę.W miseczce mieszamy razem pomidory,ser i masę grzybową,smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Każdy plaster schabu mocno rozklepujemy,żeby były cienkie.Solimy i pieprzymy z obu stron.Smarujemy masą grzybową każdy plaster,zwijamy tworząc roladkę i spinamy wykałaczką.Obtaczamy w jajku i w bułce.Na patelni rozgrzać olej i smażyć każdą roladkę na złoty kolor. Na wysokiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju,wrzucamy rozmrożone buraczki,czekamy aż trochę odparują,następnie dodajemy sok z cytryny,maggi,odrobinę cukru i zagęszczamy łyżeczką mąki.Smażymy wszystko przez chwilę,doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie można dodać więcej cukru. Polecam do tego dania ziemniaczki w mundurkach bardzo lubiane na Kaszubach. Życzę smacznego:)