Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gulasz wieprzowy z pieczarkami wg Buni

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jedna z prostszych odmian gulaszu . Robię w wersji mniej więcej tyle samo mięsa , cebuli i pieczarek .

Gulasz wieprzowy z pieczarkami wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami wg Buni

 

  • wieprzowiny na gulasz ( nie za tłustej )- użyłam karkówki ( ,,boczków", które odkroiłam przy formowaniu karkówki do pieczenia
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 łyżki mielonej papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie
  • 3 łyżeczki mąki do zagęszczenia gulaszu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • szczypiorek do posypania z wierzchu
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami wg Buni
Pokroić mięso w kostkę ( wielkość zależy od upodobania - ja wole drobniejszą ) .Pieczarki pokroić w plasterki , a cebule w piórka ,a potem w kostkę . Posypać papryką mięso wymieszać i odstawić . W garnku o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć na nim cebulę . Gdy zrobi się szklista dołożyć mięso .Obsmażać dalej często mieszając by się nie przypaliło . Osobno na rozgrzanych kilku łyżkach oleju smażyć na rumiano pieczarki . Gdy będą już prawie gotowe posypać je cukrem i obsmażać aż zrobi się karmel ( doprawi gulasz ).Dołożyć pieczarki do garnka z mięsem i cebulą . Dodać liść laurowy i ziela angielskie, szczyptę soli .Smażyć jeszcze przez 5 minut mieszając .Zalać 3 szklankami wody, dodać łyżkę maggi ( lub innej przyprawy do zup i sosów ) i dusić pod przykryciem 1 godzinę ( na dość dużym gazie ) . Płyn powinien się zgotować do objętości 1,5 szklanki. Doprawić do smaku .Jeśli trzeba zagęścić rozrobioną w oleju 2 -3 łyżeczkami mąki ( wlać dobrze roztartą z kilkoma łyżkami oleju i zagotować ) . Podawać posypany drobno usiekanym szczypiorkiem ( białe jego części ) pieczywem i kiszonymi ogórkami ( lub kaszą , ziemniakami , kluskami- jak kto lubi ). Na koniec kłaść na gulasz po łyżce kwaśnej śmietany i posypac ją ( śmietanę ) grubo mielonym pieprzem.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami wg Buni
Mięso na gulasz przygotowuje przy okazji formowania karkówki do pieczenia - reszta jest w domu- dokupuje tylko pieczerki
Gulasz wieprzowy z pieczarkami wg Buni
Pokroić mieso , cebule i pieczarki - mieso i cebulę drobno, a pieczarki w plasterki
Gulasz wieprzowy z pieczarkami wg Buni
Pokrojone mięso posypać mieloną papryką i wymieszać - zostawić na trochę by przeszło przyprawą
Gulasz wieprzowy z pieczarkami wg Buni
Obsmażyć cebulę , pieczarki i mięso - zalać wodą i dusić przez godzinę aż będzie miękkie i zgotuje sie do objętosci 1 szklanki