Sposób przygotowania:
Gulasz wieprzowy z pieczarkami wg Buni
Pokroić mięso w kostkę ( wielkość zależy od upodobania - ja wole drobniejszą ) .Pieczarki pokroić w plasterki , a cebule w piórka ,a potem w kostkę . Posypać papryką mięso wymieszać i odstawić . W garnku o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć na nim cebulę . Gdy zrobi się szklista dołożyć mięso .Obsmażać dalej często mieszając by się nie przypaliło . Osobno na rozgrzanych kilku łyżkach oleju smażyć na rumiano pieczarki . Gdy będą już prawie gotowe posypać je cukrem i obsmażać aż zrobi się karmel ( doprawi gulasz ).Dołożyć pieczarki do garnka z mięsem i cebulą . Dodać liść laurowy i ziela angielskie, szczyptę soli .Smażyć jeszcze przez 5 minut mieszając .Zalać 3 szklankami wody, dodać łyżkę maggi ( lub innej przyprawy do zup i sosów ) i dusić pod przykryciem 1 godzinę ( na dość dużym gazie ) . Płyn powinien się zgotować do objętości 1,5 szklanki. Doprawić do smaku .Jeśli trzeba zagęścić rozrobioną w oleju 2 -3 łyżeczkami mąki ( wlać dobrze roztartą z kilkoma łyżkami oleju i zagotować ) . Podawać posypany drobno usiekanym szczypiorkiem ( białe jego części ) pieczywem i kiszonymi ogórkami ( lub kaszą , ziemniakami , kluskami- jak kto lubi ). Na koniec kłaść na gulasz po łyżce kwaśnej śmietany i posypac ją ( śmietanę ) grubo mielonym pieprzem.
Natala1210
msewka
dża
Babciagramolka
Nadaje specyficzny smak papryce - tak jak by ją łagodził - to tak jak w rosole - niby karmel nic nie daje a daje . Specjalnie smaku nie zmienia ale jednak gulasz lepszy.
A.B.