Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy wg emix
Wołowinę umyć,pokroić na duże,równe kawałki.Wrzucić do rondla z rozgrzanym tłuszczem.Smażymy bez przypraw,od czasu do czasu mieszając,czekamy aż mięso puści wodę,odparuje i zetnie się ze wszystkich stron.Następnie dodajemy cebulę pokrojona w kostkę,smażymy.Potem przyprawy i utarty czosnek.Jeszcze chwilę wszystko smażymy często mieszając(uwaga na czosnek,szybko się pali przez co możemy uzyskać niepożądaną goryczkę). Delikatnie smażone przyprawy dodają więcej aromatu.Następnie podlewamy bulionem otrzymanym z kostki,liść laurowy.Dusimy,aż mięso będzie miękkie,mieszając i podlewając w miarę potrzeby wodą(zawsze zimną). Łyżkę śmietany,mąkę i odrobinę wody mieszamy razem do uzyskania jednolitej,gęstej masy.Do zawiesiny dodajemy stopniowo po trochu wody stale mieszając(ok.150ml).Rozrabiamy całość z odrobina sosu,całość wlewamy do sosu,mieszamy.Gotujemy jeszcze chwilę dodając trochę soku z cytryny.Nie wolno zbyt długo gotować. Podajemy z ziemniaczkami,wszelkiego rodzaju ryżami,kaszami czy makaronami.Świetnie komponuje się z surówką z kiszonej kapusty.
darmiona
Pyza
emix
mynka90
elzbieta8960
Oj mynka :) :):):)
dża
Oj mynka :) :):):)[/quote]
xD