Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku
Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając "marynatę" w mięso. Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy 3/4 oliwy i podsmażamy na na niej zamarynowane mięso - robimy to do momentu aż mięso delikatnie zbrązowieje , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia ( ok. 10 minut ) - mięso nie może być surowe. Wyciągamy na osobny talerz , oliwy nie wylewamy z patelni. Grzyby dokładnie myjemy , odcinamy końcówki trzonków , kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew kroimy w plasterki. Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki , usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki ( nie wylewając wyciękającego z nich soku ). Na patelnię dolewamy pozostałą cześć oliwy i smażymy cebulę , marchew i grzyby. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , a następnie dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z sokiem i wino. Dusimy ok. 10 - 12 minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem. Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu. Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu!