Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Gulasz z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz wieprzowy z dodatkiem warzyw jest smaczny i sycący. Można go podawać z kaszą, plackami ziemniaczanymi lub pieczywem.

Gulasz z warzywami

Składniki:

Gulasz z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z warzywami

ETAP 1:

Gulasz z warzywami
Do garnka z mięsem dodać przyprawy i dusić pod przykryciem

Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju.

Rumiane mięso przełożyć do garnka, podlać szklanką wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, odrobinę soli i zmiażdżone owoce jałowca.

Dusić pod przykryciem do miękkości( około godziny).

ETAP 2:

Gulasz z warzywami
Do cebuli dodać paprykę i dynię, smażyć przez kilka minut

Dynię i paprykę umyć, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w kostkę. Na pozostałym tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Wsypać pokrojone warzywa, podsmażyć.

ETAP 3:

Gulasz z warzywami
Miękkie mięso z warzywami zagęścić mąką ze śmietaną

Warzywa dodać do mięsa 10 minut przed końcem gotowania. Mąkę wymieszać ze śmietaną, mieloną papryką i odrobiną wody, połączyć z miękkim mięsem z warzywami, zagotować.

ETAP 4:

Gulasz z warzywami
Ugotowaną fasolkę połączyć z gulaszem i przyprawić.

Fasolkę szparagową pokroić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Wymieszać z gulaszem, doprawić do smaku pieprzem i solą.