bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Gulasz z ziołowymi placuszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gulasz z pachnacy ziołami z ziołowymi placuszkami.

Gulasz z ziołowymi placuszkami

Składniki:

Gulasz z ziołowymi placuszkami

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej na gulasz
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • seler naciowy 3 gałązki
  • pieprz zielony marynowany 10 ziarenek
  • sól
  • pieprz
  • łyzka sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu worcester
  • mąka
  • olej do smazenia ok 2-3 łyzek
  • litr rosołu (lub bulionu wołowego)
  • natka pietruszki łyzka
  • chilli w proszku ok łyzeczki
  • łyzka czosnku niedzwiedziego
  • łyzeczka lubczyku
  • placuszki:
  • szklanka mąki
  • łyzeczka proszku do pieczenia
  • 60 g posiekanego masła
  • 3 łyzki mleka
  • 2/3 szklanki sera startego goudy
  • łyzeczka natki pitruszki
  • łyzeczka tymianku
  • łyzeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól 1/2 łyzeczki
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z ziołowymi placuszkami
MIęso pokroic w kostke, obtoczyć w mące. Rozgrzac olej w garnku wrzucic mieso, obsmażyc, dodac drobno posiakaną cebule i czosnek. Przesmazyc kilka minut razem. Zalać rosołem, dodac sos sojowy, sos worcester. Doprawić solą, pieprzem. Gotowac pod przykryciem 15 minut. Dodac pokrojona marchwewkae wpalsterki i selr naciowy. Wrzucic ziarna pieprzu. gotowac dalej 20 minut. Na koneic dodac pokrojoną papryke, chilli, natkę pietruszki, lubczyk i czosnek niedzwiedzi. Gotowac do uzyskania odpowedniego smaku i miękkości mięsa. Doprawic wg smaku pieprzem, solą. Rozgrzać piekarnik do 180st. W miedzyczasie zrobic placuszki. Domiski wsypac mąke, prosze, doać masło wyrobic nakruszonke. Dodac mleko, zioła, sól, pieprz i ser. Przesypac na wysypanej mąką stolnicy zagniesć ciasto. Rozwałkować i wykroic mała szklanką koła. Gulasz przelac do naczynia zaroodopornego, na wierzchu połozyc placuszki i wlozyc do piekarnika, piec 15 minut do czasu ich zrumienienia. Na talerzu posypać ziołami np. tymiankiem lub natką.