Sposób przygotowania:
Gulasz z ziołowymi placuszkami
MIęso pokroic w kostke, obtoczyć w mące. Rozgrzac olej w garnku wrzucic mieso, obsmażyc, dodac drobno posiakaną cebule i czosnek. Przesmazyc kilka minut razem. Zalać rosołem, dodac sos sojowy, sos worcester. Doprawić solą, pieprzem. Gotowac pod przykryciem 15 minut. Dodac pokrojona marchwewkae wpalsterki i selr naciowy. Wrzucic ziarna pieprzu. gotowac dalej 20 minut. Na koneic dodac pokrojoną papryke, chilli, natkę pietruszki, lubczyk i czosnek niedzwiedzi. Gotowac do uzyskania odpowedniego smaku i miękkości mięsa. Doprawic wg smaku pieprzem, solą. Rozgrzać piekarnik do 180st. W miedzyczasie zrobic placuszki. Domiski wsypac mąke, prosze, doać masło wyrobic nakruszonke. Dodac mleko, zioła, sól, pieprz i ser. Przesypac na wysypanej mąką stolnicy zagniesć ciasto. Rozwałkować i wykroic mała szklanką koła. Gulasz przelac do naczynia zaroodopornego, na wierzchu połozyc placuszki i wlozyc do piekarnika, piec 15 minut do czasu ich zrumienienia. Na talerzu posypać ziołami np. tymiankiem lub natką.
thegrooba