Sposób przygotowania:
Indyk nadziewany
Indyka posolić, popieprzyć, wysmarować od wewnątrz masą sporządzoną z masła, rozdrobnionego czosnku, kilku kropli soku z cytryny i odrobiny skórki. Do mieszaniny wody, mleka i śmietanki, dodać mąkę kukurydzianą i gotować 10 minut. Ostudzić i wymieszać z żółtkiem. Drobno posiekany czosnek, pokrojona w kostkę paprykę podsmażyć w 2 łyżeczkach masła i zmieszać z masą kukurydzianą, posolić, popieprzyć, dodać migdały i rodzynki. Masą nafaszerować indyka, związać skrzydła i udka razem. Do brytfanny włożyć pokrojoną w plasterki słoninę i indyka piersią na dół. Piec w rozgrzanym piekarniku, a po 2 godzinach, przewrócić na drugą stronę. Na koniec posmarować mieszanką miodu, masła i sosu paprykowego i piec kolejne 10 minut.
zdrowoj