justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Indyk nadziewany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Nie skłamię, jeśli powiem, że to królewskie danie, a nie wymaga od kucharza nadzwyczajnych umiejętności. Polecam!

Indyk nadziewany

Składniki:

Indyk nadziewany

 

  • (6 porcji):
  • Indyk o masie 2-3 kg
  • Do natarcia:
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • Kawałek cytryny
  • Nadzienie:
  • 1,5 dl mleka
  • 1,5 dl śmietanki
  • 1.5 dl wody
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki stołowe namoczonych w wodzie rodzynek
  • Sól, pieprz
  • Na koniec:
  • 6 plastrów tłustek słoniny
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • Kilka kropel ostrego sosu paprykowego
  • Masło

 

Sposób przygotowania:

Indyk nadziewany
Indyka posolić, popieprzyć, wysmarować od wewnątrz masą sporządzoną z masła, rozdrobnionego czosnku, kilku kropli soku z cytryny i odrobiny skórki. Do mieszaniny wody, mleka i śmietanki, dodać mąkę kukurydzianą i gotować 10 minut. Ostudzić i wymieszać z żółtkiem. Drobno posiekany czosnek, pokrojona w kostkę paprykę podsmażyć w 2 łyżeczkach masła i zmieszać z masą kukurydzianą, posolić, popieprzyć, dodać migdały i rodzynki. Masą nafaszerować indyka, związać skrzydła i udka razem. Do brytfanny włożyć pokrojoną w plasterki słoninę i indyka piersią na dół. Piec w rozgrzanym piekarniku, a po 2 godzinach, przewrócić na drugą stronę. Na koniec posmarować mieszanką miodu, masła i sosu paprykowego i piec kolejne 10 minut.

Tagi:

sosy indyk