Sposób przygotowania:
Indyk nadziewany mięsem i warzywami
Indyka umyć, obsączyć, natrzeć pieprzem i posolić. Mięso wołowe i wieprzowe umyć osączyć przepuścić przez maszynkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić. Łodygi selera umyć i poszatkować. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Pora pokroić w krążki, jabłko obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać drobno pokroić. Paprykę umyć usunąć gniazda i pokroić w paski. Indyka wypełnić składnikami w całości i zaszyć. Ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, obłożyć masłem i piec. Co jakiś czas polewając sosem który powstał w trakcie pieczenia. Po upieczeniu usunąć nitkę, którą zaszyty był indyk wyjąć nadzienie i ułożyć obok indyka.