Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Indyk tradycyjny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Indyka umyć, usunąć ścięgna, odciąć szyję, natrzeć przyprawami i odstawić na 3 godziny...

Indyk tradycyjny

Składniki:

Indyk tradycyjny

 

Sposób przygotowania:

Indyk tradycyjny
Indyka umyć, usunąć ścięgna, odciąć szyję, natrzeć przyprawami i odstawić na 3 godziny. Wątróbkę umyć, wymoczyć w mleku (najlepiej przez kilka godzin) pozostawiając w chłodnym miejscu. Po tym czasie zemleć razem z namoczoną bułką. Do masy dodać masło, żółtka, opłukane rodzynki, bułkę tartą, przyprawy oraz pianę z białek. Nadzienie przełożyć do wnętrza indyka, zaszyć go i przełożyć do brytfanki, polać tłuszczem i piec skraplając wodą, a potem polewając wytworzonym sosem. Indyk nie powinien wyschnąć. Pieczemy, obliczając czas według wagi ptaka, ponad pół godziny na każdy kilogram.