misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Indyk w sosie chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

polecam indyczka,smaczny..

Indyk w sosie chilli

Składniki:

Indyk w sosie chilli

 

  • 45 dag pieczonego indyka
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po1/2 strąka zielonej i czerwonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki bulionu z kostki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 10 dag pieczarek
  • 4 łyżki śmietany
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 10 dag pieczarek
  • 4 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • łyżeczkę sosu sojowego
  • łyżeczkę cukru
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie chilli
W garnku rozgrzać tłuszcz, włożyć obrane i posiekane cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, umytą i pokrojoną w paski paprykę, chilli i koncentrat pomidorowy, wlać bulion, wymieszać i zagotować. Dodać kukurydzę, umyte i grubo posiekane pieczarki, mięso, sos sojowy, cukier, podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Postawić garnek na płytkę, nakryć i dusić na małym ogniu 10-15 minut. Wlać śmietanę, ew doprawić potrawę chilli. Podawać z makaronem lub ryżem.

Tagi:

sosy indyk