monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Jabłecznik na biszkopcie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną.

Jabłecznik na biszkopcie.

Składniki:

Jabłecznik na biszkopcie.

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 250dkg mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa jabłkowa:
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki żelatyny
  • ½ szklanki wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na biszkopcie.
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodać żółtka i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając, aby piana nie opadła. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy biszkopt wystygnie należy wyłożyć na ciasto jabłka wymieszane z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Następnie na masę jabłeczną nałożyć warstwę bitej śmietany zmiksowanej z schłodzoną żelatyną. Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka, wymieszać i rozpuścić na słabym ogniu przez około 4 minuty. Kiedy polewa będzie schłodzona należy polać nią placek.