jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Jabłecznik na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

jabłecznik polecany jako ciasto na niedzelę

Jabłecznik na biszkopcie

Składniki:

Jabłecznik na biszkopcie

 

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 1szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 3 większe słoiki jabłek przesmażonych z cukrem
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 bite śmietny w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • POLEWA:
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyzka cukru pudru
  • 1/2 łyżki margaryny
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na biszkopcie
Białka ubić na sztywną pianę, dodajac stopniowo cukier. Do ubitej piany dodać żółtka i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając, aby piana nie opadła. Wyłożyć ciasto na posmarowaną i wysypaną bułką blachę. Piec w gorącym piekarniku. Po wystudzeniu wyłożyć na ciasto jabłka wymieszane z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Na masę jabłkową nałożyć warstwę bitej śmietany, zmiksowanej z wystudzoną żelatyną. Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka i wymieszać, rozpuścić na małym ogniu. Kiedy polewa będzie zimna udekorować nią ciasto.